Klipp häcken rätt

Teknik

När man klipper en häck vertikalt använder man sig av bågformiga rörelser samtidigt som man rör sig framåt. När man klipper ovansidan på häcken förs häcksaxen i en horisontell rörelse över häcken, vinklad 0–10°. För utförligare förklaring, se videon nedan.

 

Vårda häcken

Det är viktigt att redan unga plantor i en häck ska uppnå den önskade formen. Huvudskottet ska lämnas oskadat tills häcken har uppnått planerad höjd, medan övriga skott kapas till hälften.

Man ska klippa häcken i en konliknande form för att förhindra att de  nedre grenarna får för lite ljus och på så vis tappar blad. Tänk dock på att äldre barrträd är känsliga för alltför stark beskärning. När en häck har vuxit upp behövs regelbunden vård. För att få raka linjer kan det också vara bra att spänna upp snören, speciellt för långa häckar.

 

När ska beskärning ske?

Sommargröna buskar och vintergrön liguster skall huvudbeskäras på vintern när buskarna vilar. Man gör en andra beskärning i början av augusti. Man ska inte välja en tidigare tidpunkt än augusti då det stör fågellivet.

Barrväxter eller vintergröna växter ska beskäras både på våren innan de slår ut och på hösten när de slutat växa. September är en idealisk beskärningstid för häckar av gran, tuja och idegran. Vid beskärningen skall bara nya grenar klippas, för att så många knoppar som möjligt skall slå ut – så att man får en tät och bra insynsskyddande häck.

 

Några tips

  • Beskär endast årsskotten (årets nya skott) för gran och tall (även tuja och cypress).
    Skär man bort mera blir det stora bruna partier som aldrig blir gröna igen. Därför är det viktigt att klippa årsskotten varje år, för att om låter exempelvis en gran växa okontrollerat så kan den inte skäras tillbaka till logom storlek med grönskan i behåll.
  • Bortsett från bok och avenbok tål de flesta lövhäckar att beskäras både tidigt på våren och på hösten.
  • Toppa aldrig en häck av gran eller tuja förrän den nått önskad höjd, annars stannar den i växten.
  • Idegran kan beskäras på samma sätt som lövträd.
  • Toppa inte barrväxter som blivit för höga, det blir väldigt oestetiskt. Då är det bättre att ta bort dom.
  • Mer information om beskärning av häckar

 

Guide på engelska: